Puur 5

Rosacea

Chronische huidaandoening

Help ik heb rode vlekken en ontstekingen in mijn gezicht! Het vlamt soms heel erg op en het is de ene dag erger dan de andere dag. Ik zie gesprongen adertjes zichtbaarder worden en mijn huid voelt pijnlijk! Wat kan dit zijn?

Onze aanpak van rosacea

Een diagnose rosacea krijgen is natuurlijk niet fijn! Je kunt er behoorlijk onzeker door worden. Maar gelukkig kun je er écht iets aan doen! Laat ons je helpen je rosacea weer onder controle te krijgen. Op een andere, disciplinaire en holistische manier dan je waarschijnlijk gewend bent, maar dit keer wél met resultaat! 

Geen symptoombestrijding en geen medicijnen, want we gaan vooral op zoek naar jouw oorzaken en triggers van binnenuit. Alleen als je die aanpakt in combinatie met de juiste leefstijl,  suppletie, producten en salon ondersteunende rosacea behandelingen, komt ook jouw huid terug in evenwicht. Een holistische totaalaanpak dus! Anders dan anders, maar op manier waardoor ook jij je rosacea weer onder controle kunt krijgen!

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in je gezicht. Het betekent letterlijk “rood als een roos”. Kenmerkend zijn de actieve, felrode verkleuringen, vooral op je wangen, neus, kin en voorhoofd. Je gezicht wordt snel rood, vooral bij inspanning, temperatuurverschillen, na het drinken van alcohol en het eten van gekruid voedsel. De meeste mensen hebben ook vaak een brandend of prikkelend gevoel in hun huid. Rosacea is er in verschillende vormen en komt in verschillende fases voor. Bij beginnende rosacea heb je meestal alleen een beetje roodheid op je wangen, maar in een volgend stadium kunnen er heftige ontstekingen en een kapotte huidbarrière ontstaan. De klachten kunnen heel vervelend zijn en ook een behoorlijke emotionele impact hebben.

De symptomen van rosacea verschillen van persoon tot persoon. Ook lang niet alle symptomen zijn altijd zichtbaar. Je kunt rosacea symptomen onderverdelen in primaire en secundaire symptomen. Primaire symptomen zijn bij vrijwel iedereen zichtbaar op je wangen, kin, neus en voorhoofd, terwijl de secundaire symptomen niet altijd aanwezig of zichtbaar zijn.
De primaire symptomen van rosacea zijn:

  • Blozen: veel mensen met rosacea hebben hun hele leven lang al te maken met hevig blozen zonder duidelijke aanleiding (“flare-ups”).
  • Hardnekkige roodheid: roodheid die telkens terugkomt en lijkt op verbranding of blozen.
  • Bultjes en puistjes: kleine puistjes en bultjes zonder talg, zonder dat er sprake is van mee-eters of een prikkelend gevoel zoals bij acne.
  • Zichtbare bloedvaten: bij veel mensen met rosacea worden na verloop van tijd kleine bloedvaten zichtbaar op de huid (couperose).
    Je roodheid wordt erger tijdens warmte of kou, in de zon, na het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Ook de menopauze speelt hierin een rol.

De secundaire symptomen van rosacea zijn:

  • Geïrriteerde ogen: droge, branderige of tranende ogen. Ook zwelling en roodheid van de oogleden kan voorkomen.
  • Brandend of prikkelend gevoel: de huid van je gezicht kan brandend of prikkelend aanvoelen. Jeuk en een strak aanvoelende huid komen ook voor.
  • Droge huid: een ruwe huid waardoor je huid er droger uitziet.
  • Huidverdikking: de huid rondom je neus kan door overtollig weefsel verdikken en van vorm veranderen (“drankneus” of “bloemkoolneus”). Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Zwelling van je huid: je huid kan wat meer vocht gaan vasthouden (oedeem).

 

Tot op de dag van vandaag weten dermatologen en wetenschappers nog steeds niet wat de precieze oorzaak van rosacea is. Wel weten we dat het een vasculaire aandoening is waarbij erfelijkheid, bacteriën in je darm en op je huid, speciale eiwitten en de Demodex mijt een rol spelen. Ook weten we dat er verschillende uitlokkende factoren zijn. Zo kunnen onder andere UV-straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen en de overgang van kou naar warmte je huidbeeld beïnvloeden.

Bij rosacea je bovenste huidlaag (je microbioom) uit balans is. Bepaalde eiwitten (Cathelicidin peptide) en bacteriën zijn in een te hoge mate aanwezig. Je huidbarrière is gevoeliger voor invloeden van buitenaf, waardoor er sneller ontstekingsreacties in je huid ontstaan. We zien bijvoorbeeld dat bij rosacea de Demodex mijt 20 keer meer aanwezig is op je huid dan op een gezonde huid. Ook is de Cathelicidin peptide 300 x zoveel aanwezig als in een gezonde huid. In dat opzicht is het dus belangrijk om je microbioom terug in evenwicht te brengen.

Door de verminderde barrièrefunctie kan je huid zich minder goed weren tegen invloeden van buitenaf. Je huid wordt als het ware gevoeliger voor allerlei triggers, met “flare-ups” als gevolg. Je bloedvaatjes gaan open staan en je huid wordt rood en warm. Het verschilt per persoon op welke triggers je vooral reageert.

Rosacea kan in heftigheid toenemen bij één of meer van de volgende triggers:

  • Klimaatomstandigheden zoals UV-staling, warmte, vochtigheid, koude en wind.
  • Sommige medicijnen zoals medicijnen met corticosteroïden , sterke pijnstillers, vaatverwijdende medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartmedicijnen.
  • Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivel, soja en sterk gekruid voedsel.
  • Histaminerijke voeding.
  • Hete dranken.
  • Warmte zoals tijdens een hete douche, bad, sauna of bij een open haard.
  • De overgang van kou naar warmte of andersom.
  • Stress en emoties.
  • UV-B straling.
  • Cosmetica en huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten.
  • Hormonen (opvliegers in de menopauze).

Wij adviseren dan ook deze triggers zoveel als mogelijk te vermijden. Wel zijn de triggers persoonlijk. Een persoonlijk advies is belangrijk en daarom adviseren wij altijd een EMB bloedtest te doen bij een orthomoleculaire/ hormoon coach. Wij werken samen met een coach waar we je naar door kunnen verwijzen.

Misschien heb je zelf al van alles geprobeerd en zelfs je dieet al eens aangepast, maar niets lijkt te helpen. Wat dan? Wat helpt tegen rosacea? Wat te doen tegen rosacea in je gezicht? Wij snappen dat je niet wilt blijven rondlopen met je ontstekingen en rode vlekken. En dat hoeft ook niet. Door een combinatie van verschillende methodes zijn sommige types en fases van rosacea goed te behandelen. We gaan vooral op zoek naar jouw oorzaken van binnenuit in combinatie met het herstellen van jouw microbioom. Een totaalaanpak waarbij ook je leefstijl een grote rol speelt. Helaas is het wel zo dat rosacea in sommige gevallen niet blijvend te genezen is. Het is een chronische aandoening, waarbij het belangrijk is om zo snel mogelijk met behandelingen te starten. Ons doel is om samen je rosacea weer onder controle te krijgen.

Het zou natuurlijk geweldig zijn als er één simpele rosacea behandeling zou zijn of één rosacea crème. Helaas ligt het niet zo eenvoudig. Rosacea is een complexe huidaandoening. Er zijn meerdere behandeldisciplines nodig om jouw rosacea aan te pakken en te verminderen. Wat geschikt is voor de ene persoon, past wellicht niet bij de ander. We moeten samen uitvinden wat voor jou het beste werkt en dat kost tijd!

Bij Rosacea is het van belang dat we je doorverwijzen naar onze orthomoluculaire. Hormooncoach. Een EMB bloedtest is bij dit huidprobleem van belang!  Je krijgt dan handvaten waar je je aan vast kan houden en mee aan de slag kan. We beginnen ieder traject met een scan en treatment om je huid zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op en geven we je advies over welke producten het beste bij jouw huid passen om ook thuis je huid dagelijks goed te kunnen verzorgen.

We zien vaak dat bij rosacea dat er zich problemen voordoen in de darmen of lever en dat er verteringsproblemen zijn. Dit wordt allemaal bekend uit een EMB bloedtest.

In onze huidinstituut werken we met medisch ondersteunende behandelingen.

We werken vaak met de DMK enzyme therapie. Bij deze therapie ligt de focus op het verbeteren van de gezondheid van jouw huidfunctie en je huidcellen. De enzymen die gebruikt worden tijdens deze behandelingen en de aminozuren in de thuisproducten, werken tot diep in de celkern, waardoor de cellen in je huid optimaal gaan functioneren. Je huid herstelt zich steeds meer van binnenuit en wordt weer gezond!

Tijdens je gehele rosacea behandeltraject maken we tussentijds foto’s en huidscans om de voortgang goed in de gaten te houden. Zijn jouw producten bijna op? Samen bekijken we dan hoe jouw huid ervoor staat en waar we in moeten bijsturen.

Om jouw rosacea zo snel mogelijk onder controle te krijgen, is het belangrijk dat we goed samenwerken. Het resultaat is erg afhankelijk van jouw inzet en discipline. We verwachten van jou dat je thuis dagelijks de door ons voorgeschreven huidverzorgingsproducten gebruikt in je huidverzorgingsroutine. Onze producten zijn speciaal voor jouw huid samengesteld en belangrijk om het evenwicht in je huid te herstellen. Daarnaast verwachten we dat je de voeding- en leefstijladviezen van de orthomoleculaire/ hormooncoach zo goed mogelijk opvolgt en de voorgeschreven suppletie inneemt als dat nodig is.

  • Vermijd zoveel mogelijk de triggers die jouw rosacea doen opvlammen. Luister goed naar je lichaam om erachter te komen welke triggers op jouw huid een negatieve invloed hebben.
  • Vermijd zoveel mogelijk de zon en andere warmtebronnen. Als je toch in de zon komt, gebruik dan een goede zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 om jouw huid goed te beschermen.
  • Pas op dat je bij het reinigen van je huid en het verwijderen van je make-up niet te hard over jouw huid “schuurt” en maak geen gebruik van grove scrubs.
  • Als je je rosacea wilt camoufleren, gebruik dan altijd een medische foundation. Wij hebben een medische foundation van image skin care die we verkopen in onze webshop en in de salon. We hebben de medische foundations in verschillende kleuren. Er is altijd wel een kleur die perfect bij jouw huid past. Shop de foundations hier.

Nieuwsgierig geworden?

Plan dan gerust een eerste afspraak in. Kies in dat geval voor de optie scan & treatment. Heb je nog vragen en wil je liever vooraf wat meer advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.